Motocross vanaf 2025 in Nederland behandeld als Olympische sport

Foto: https://www.kaydewolf.nl/

NOC*NSF heeft besloten dat motocross in Nederland vanaf 2025 als Olympische sport wordt behandeld. Deze verhoogde status is het resultaat van een aanvraag door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en geldt voor vier jaar (een Olympische cyclus).

Motocross is weliswaar geen Olympische sport, maar om het niveau in Nederland kan niemand heen. In de praktijk betekent de nieuwe status een grotere waardering voor deze tak van motorsport en dat de beschikbare subsidie voor motocross wordt verhoogd. Hierdoor kan de KNMV hoogwaardige programma’s voor toprijders starten, naast de bestaande programma’s voor jong talent. Alle subsidies komen geheel ten goede aan de sport.

Het oordeel van NOC*NSF is gebaseerd op een aanvraag van de KNMV waarin gegevens, inzichten en cijfers op verschillende vlakken m.b.t. motocross zijn verzameld.

“Ik ben ervan overtuigd dat motocross in de eerste plaats een uitdagende en impactvolle sport is. Het is supermooi om te doen of te bekijken en heeft dankzij de grote fanbase een wereldwijde impact. Met de resultaten van de Nederlandse motocrossers en de programma’s die we hebben opgezet voor getalenteerde jonge rijders, hebben we een sterk argument geleverd. Daarmee is bewezen dat de KNMV een consistente bijdrage levert aan motorcross-successen. Ik ben er trots op dat het Olympisch Comité de aanvraag heeft goedgekeurd en motocross de hoogst mogelijke sportstatus in Nederland toekent.”

Wim Mulder, directeur-bestuurder van de KNMV