Motocrossvereniging Halmac kan met nieuwe vergunning vooruit

Zes jaar lang hebben ze er voor gestreden, maar het is motorcrossvereniging Halmac in Halle gelukt. De club heeft een nieuwe vergunning gekregen voor de crossactiviteiten, met hulp van de KNMV. “Wij hebben geleerd dat een goede verstandhouding met de buurt ongelofelijk belangrijk is.”

Dit artikel van Frank Andringa verscheen eerder op 12 maart 2021 op knmv.nl.

“Wij hadden al een bestaande vergunning voor onze activiteiten, maar die wilden we graag uitbreiden in 2014”, kijkt bestuurslid Henk Leerink terug. “We schakelden daarom een bureau in om een geluidsrapportage op te stellen en stapten daarmee naar de gemeente. Die gaf ons nog een lijst met rapporten die we moesten aanleveren en een lijst met eisen. Overal konden we aan voldoen. Alles leek in kannen en kruiken.”

Maar waar de vereniging onvoldoende rekening mee houdt, zijn de omwonenden. Enkelen voelen zich voor het blok gezet en vrezen dat er veel meer crossactiviteiten plaats gaan vinden op circuit De Kappenbulten. Een misrekening van de club met verstrekkende gevolgen. De gemeente wordt voor de rechter gedaagd en de verontruste omwonenden winnen. Volgens de rechter moet er meer draagvlak in de buurt worden gecreëerd. De herziene vergunning moet terug naar de tekentafel.

Impact nieuwe vergunning onderschat

“Eigenlijk wilden wij helemaal niet heel veel meer crossen op ons circuit. Het ging ons erom dat we meer mogelijkheden kregen bij het organiseren van evenementen”, zegt Leerink. Halmac is in die tijd aan het kijken of er, net als in het verleden, weer een GP kan worden georganiseerd op hun circuit in de Achterhoek. “Maar omwonenden keken heel anders tegen onze plannen aan.”

In eerste instantie gaat het om slechts twee buurtbewoners die problemen met de nieuwe vergunning hebben. Maar de gemoederen lopen op, er volgen handtekeningacties en de groep tegenstanders wordt groter. De bestuursleden van Halmac begrijpen dat ze een fout hebben gemaakt. Er had vooraf overleg moeten plaatsvinden. Uiteindelijk moet er heel wat gemasseerd worden om de verontruste buurtbewoners en het bestuur van de vereniging weer aan een tafel te krijgen.

In overleg met omwonenden

Er volgen buurtavonden in het clubhuis van de vereniging voor alle omwonenden. De plannen worden nog eens uitgelegd en buurtbewoners doen suggesties. Het idee om op woensdag ook te gaan trainen gaat van tafel, maar op zaterdag mag er wel langer en met meer coureurs op de baan worden gereden. Enkele voorwaarden zijn dat er circuitaanpassingen moeten worden gedaan, er een nieuwe geluidswal komt en een andere wal moet worden opgehoogd.

“Dat betekende voor ons dat we weer in gesprek moesten met de gemeente. Die nieuwe geluidswal zou wel op ons terrein komen, alleen daar zat een bestemming bos op. Dus dit bestemmingsplan moest worden aangepast”, herinnert Leerink zich. “Uiteindelijk hebben we allemaal water bij de wijn gedaan en is er een compromis uitgerold. Als er bijvoorbeeld op een zaterdag een offroadrit is, dan zijn er de zaterdag daarna geen trainingen. Zo creëren we rust in de omgeving.”

Nieuwe vergunning trekt zware wissel op Halmac

Zes jaar na de eerste plannen voor een herziene vergunning, heeft de crossclub hem dan ook daadwerkelijk binnen. Het hele traject heeft een zware wissel op het bestuur en de club getrokken. “Wij hadden de kennis hiervoor allemaal niet in huis. Voor enkele oudere bestuursleden werd dit te veel. Zij hebben afscheid genomen en zijn als vrijwilliger bij de club verder gegaan. Daarnaast was het een zeer kostbaar traject. De advocaten en adviesbureaus die wij in de arm moesten nemen, hebben veel geld gekost. Maar gelukkig waren en zijn we een gezonde vereniging.”

Een voordeel was dat Halmac gebruik kon maken van de expertise van de KNMV. Vanuit de motorbond stond adviesbureau Peutz de club bij in het traject. Ook bij de buurtavonden waren zij aanwezig om met omwonenden in gesprek te gaan. Leerink: “Zij hebben ons een hele last uit handen genomen. Binnen het bestuur zijn we allemaal vrijwilligers. Dit proces groeit je boven de pet.”

Zonnige toekomst in Halle

Dankzij de hernieuwde vergunning ziet de toekomst er voor Halmac goed uit. “Deze vergunning is onbeperkt, zo lang we maar binnen de lijntjes blijven. Hadden we geen hernieuwde vergunning gekregen, dan had dit flinke gevolgen gehad voor de club. Onder de oude voorwaarden konden we leden niet allemaal laten trainen op zaterdag. En dat betekent dat er op termijn leden gaan verdwijnen. Bovendien zaten grote evenementen er niet meer in.”

“Zouden we in de toekomst nog eens iets willen veranderen, dan gaan we eerst in gesprek met alle betrokkenen. Pas daarna presenteren we de plannen”, heeft Leerink geleerd. “Want het is heel belangrijk om een goede band met de buren te hebben. Als zij het ergens niet mee eens zijn en ze bijten zich erin vast, dan is de kans groot dat je als crossbaan het onderspit delft bij de rechter en de goede relatie met je buren is voorbij.”

‘MX-masterplan helpt’

Het bestuurslid van Halmac vreest dat er de komende jaren, net als in België, verschillende crossbanen in Nederland gaan verdwijnen. Daarom juicht hij het MX-masterplan van de KNMV toe. “Als je op het gebied van vergunningen komt, hebben veel besturen de kennis daarvoor niet in huis. Dan is het goed dat er de KNMV is die daarbij kan helpen. We moeten zoveel mogelijk clubs redden.”

Die twee euro extra die crossers moeten betalen voor een training, vindt Leerink dan ook geen probleem. “Het is goed dat dit een landelijke actie is. Op deze manier worden niet de clubs erop aangekeken. En de coureurs zorgen met de pot die hiermee wordt opgebouwd, dat zij ook in de toekomst kunnen blijven crossen.”

‘Ga in overleg met belanghebbenden’

Voor crossclubs die vergunningen willen aanvragen of hernieuwen, heeft Leerink een belangrijke tip. “Ga in gesprek met alle betrokkenen. Of dit nu buurtbewoners zijn of natuurorganisaties. Samen moet je tot een compromis komen. Leg alle afspraken vast op papier en ga dan pas naar de gemeente toe. Als alle afspraken vastliggen, dan heb je een document waarmee je sterk staat bij eventuele klachten in de toekomst.”