Stichting MX-Masterplan doneert €25.000 aan gele-vlagsysteem TCD Hummelo

Beeld: Lars Breuren

TCD Hummelo ontvangt als eerste motorcrossclub in Nederland een bijdrage uit handen van het MX-Masterplan voor het aanleggen van een veiligheidssysteem waardoor rijders veiliger kunnen trainen.

Stichting MX-Masterplan ondersteunt projecten die betrekking hebben op de verbetering van de veiligheid voor motorcrossers. Dat doet de stichting onder meer door clubs te ondersteunen met kennis, het leggen van contacten maar ook met een financiële bijdrage. Het MX-Masterplan betaalt voor de helft de kosten bij de aanleg van een digitaal vlaggensysteem, tot een maximum van €25.000. De club is vervolgens zelf eigenaar van het systeem. De rol van de stichting zit ‘m in de financiële bijdrage en het bij elkaar brengen van de clubs en leveranciers. Indien nodig begeleidt de stichting dit proces.

Johan Hartemink voorzitter TCD Hummelo:
“Er wordt op dit moment veel ervaring opgedaan met het gele-vlagsysteem dat rond onze baan is aangelegd. Dat systeem is al volledig in gebruik, maar wordt momenteel nog verder verfijnd aan de hand van verschillende factoren die op onze baan invloed hebben op de werking van het systeem. Sommige posities staan bijvoorbeeld nog te gevoelig afgesteld. Om dat te verbeteren snoeien we aan de zijkanten wat beter en hebben we het blikveld van de camera iets aangepast. Eén of twee keer per week een kort mailtje naar de leverancier die snel en adequaat reageert en het is weer verbeterd!”

Hoewel het veiligheidssysteem dat TCD Hummelo gebruikt rond haar baan nog wordt geperfectioneerd, wordt er al wel getraind terwijl het systeem in werking is. Liever iets vaker een knipperende lamp die achteraf niet nodig bleek te zijn, dan een systeem dat een gevallen rijder volledig mist. De eerste rijders hebben al op de baan gereden met het systeem in werking. Uit hun reacties blijkt dat zij zich door het systeem veiliger voelen.

Johan Hartemink:
“TCD Hummelo is erg blij met de donatie vanuit het MX-Masterplan voor de aanschaf van het systeem. Dankzij deze donatie vanuit het MX-Masterplan wordt het voor de club mogelijk om vooruit te kijken en mogelijk verdere aanpassingen te doen ter verbetering van de veiligheid en verduurzaming op en rond de baan.”